Articole ce au ca etichetă cuvântul ‘poezie pentru copii’

Gândăcelul

- De ce m-ai prins în pumnul tau,
Copil frumos, tu nu stii oare
Ca-s mic si eu si ca mă doare
De ce mă strangi asa de rău?

Copil ca tine sunt si eu,
Si-mi place să mă joc si mie,
Si mila trebuie să-ti fie
De spaima si de plansul meu! Citește toată poezia …

Hai nani, nani

Hai nani, nani,
Lumina mamii…

Să-ti cânt si-n seara asta, lumina mea, să-ti cânt…
Dar uite-ncep un cantec si altu-mi vine-n minte, -
Si-acela, dragul mamii, e fără de cuvinte
Si plange-asa cum plange cumplitul ast de vant…

Hai nani, nani…

Să-ti cânt, lumina mamii, si iar incep si iar
Cuvintele-si pierd sirul, – ca vezi, în asta seara
I-atat de-amarnic cantul ce-l spune vantu-afara,
De parca-ar plange-ntregul saracilor amar… Citește toată poezia …

Cătelusul schiop

Eu am numai trei picioare,
Si de-abia mă misc: top, top,
Râd când mă-ntalnesc copiii,
Si mă cheama “cuciu schiop”.

Fratii mei ceilalti se joaca
Cu copiii toti, dar eu
Nu pot alerga ca dansii,
Ca sunt schiop si cad mereu! Citește toată poezia …

Biografia Elenei Farago

Elena FaragoNastere: 29 martie 1878 in Barlad
Deces: 4 ianuarie 1954 la Craiova

Pe numele ei adevarat Elena Paximade, poeta s-a nascut la 29 martie 1878 in Barlad. Urmeaza in localitate studiile primare si doua clase gimnaziale. Din 1907se stabileste la Craiova, unde desfasoara o activitate literara intensa: poezie, publicistica, memorabila literatura pentru copii. Din 1921 este directoarea muzeului si bibliotecii „Aman din oras.

Debutase in 1899 in ziarul „Romania muncitoare sub pseudonimul „Fatma. La Craiova scoate in 1924 revista „Nazuinta.

Poeta a dragostei pudice, discrete. Elena Farago, pseudonimul Elenei Paximade, s-a nascut la Birlad in 29 martie 1878, unde urmeaza scoala primara si doua clase secundare. Scrie versuri de la 12 ani. In tinerete este guvernanta in casa lui I. L. Caragiale. Se casatoreste cu un director de banca, Franz Farago, de care divorteaza in 1913.

In anul 1890 ramane orfana de mama și este nevoita sa se ocupe de ingrijirea surorilor mai mici. In 1895 Elena ramane și fara tata, ceea ce a dus la plecarea ei la București, unde a locuit la un frate mai mare. S-a angajat ca guvernanta la familia lui Ion Luca Caragiale, unde a luat contact cu literatura clasicilor. Tot aici l-a cunoscut pe Francisc Farago, cel care avea sa-i devina soț. Elena Farago a debutat in 1898 cu un reportaj, pe care il semneaza Fatma. In 1902 publica prima poezie in ziarul „Romania muncitoare”.

Este premiata de doua ori, in 1907 si 1920, de Academia Romana, in 1924 este distinsa cu premiul francez „Femina , iar in 193 7 este laureata a Premiului National de Poezie. Moare in ianuarie 1954 la Craiova.

Stabilita din 1907 la Craiova, unde desfasoara o intensa activitate literara, poeta devine, in 1921, directoarea muzeului fi bibliotecii „Aman” din acest oras. Debuteaza in 1899, sub pseudonimul „Fatma”, in Romania muncitoare. Va colabora in aceasta perioada si la Adevarul, Lumea noua, Epoca.

in lirica poetei se pot detecta deopotriva influente semanatoriste si simboliste, concretizate in poezii cu substanta diluata. Ea ramane insa ca „o remarcabila poeta a dragostei pudice (George Calinescu), mai ales atunci cand „se exprima direct si simplu. Acelasi critic literar noteaza: „cu deosebire originale sunt poeziile care canta maternitatea.

Volume de versuri:

Versuri, Budapesta, Editura Luceafarul, 1906;
Soapte din umbra, Craiova, Editura Ramuri, 1908;
Din tara vechilor raspantii, Craiova, Editura Ramuri, 1913;
Soaptele amurgului, Craiova, Editura Ramuri, 1920;
Nu mi-am plecat genunchii, Craiova, 1926; Poezii, Bucuresti,
Fundatia Regala pentru Literatura si Arta, 1937.

Poezia Era o fantana a aparut in revista „Sburatorul din 10 mai 1919.

Izvoare:
Renuntare, «Sburatorul literar», I, 1, 1922. -Nadejdii, «Sburatorul literar», I, 9, 1922. – E moarta iubirea, «Sburatorul literar», I, 45, 1922.

Publica, pe langa poezii, carti de literatura pentru copii, precum si traduceri din Maeterlinck (Pasarea albastra). Scoate la Craiova, impreuna cu un grup de literati, revista Nazuinta (1924). Premiata de doua ori de Academia Romana (1907 si 1920), poeta a fost distinsa si cu premiul francez „Fe-mina” (1924). Laureata a Premiului national de poezie in 1937.’Decedata in 1954.